«KISS» – Robert Duncan

«KISS»

Dette er den første boken om KISS, skrevet av Robert Duncan og utgitt av «Popular Library» i USA og «Nichion Publications Inc.» i Japan i 1978. Den fikk rett og slett tittelen «KISS». Robert Duncan hadde  på dette tidspunktet en fortid i bl.a. Creem Magazine som titt og ofte publiserte både artikler og bilder av KISS på 70-tallet.

«KISS», originalutgivelse USA 1978.

1978 KISS 11978 KISS 21978 KISS 31978 KISS 4

«KISS», utgitt på paperback, består av 172 sider hvor midtseksjonen er bilder i svart/hvitt. Til slutt i boka finner man en kronologi som faktisk ender i 2001 med «KISS releases 36th album, 16th video disc». Det nest siste årstallet er 1978.

«KISS», originalutgivelse Japan 1978, med og uten OBI.

1978 KISS Japan 31978 KISS Japan 21978 KISS Japan 1

Bilde med OBI er lånt av kissnews.net.

Boka har blitt re-utgitt et par ganger med forskjellig omslag i forhold til den opprinnelige utgivelsen. Allerede i 1980 kom den første reutgivelsen, da som «The Savoy KISS of Death» og med et annet omslag. «Savoy Books» sto for utgivelsen og boka hadde noen alternative bilder, samt en oppdatert kronologi bakerst i boka. I tillegg er det en del som omhandler bootlegs helt bakerst. Denne versjonen hadde 176 sider.

Selv har jeg to versjoner av denne boka, for i den ene er sidene 17-32 også helt til slutt i boka, etter delen om bootlegs. Så det er en slags feiltrykk.

«The Savoy KISS of Death», reutgivelse 1980.

1980 The Savoy KISS of Death by Robert Duncan 11980 The Savoy KISS of Death by Robert Duncan 31980 The Savoy KISS of Death by Robert Duncan 2

Foreløpig siste utgivelse (lulu.com) kom i 2014, er på 202 sider og inneholder en ny introduksjon av Robert Duncan, samt et nytt omslag.

1978 KISS 2014 Reissue (1)1978 KISS 2014 Reissue (2)

Bilder: Amazon.com

Boka er skrevet som en fiktiv skjønnlitterær tekst. Forfatterens fokus ligger mer på å underholde og kapre leseren med beskrivelser og skildringer fremfor å kjede med faktaopplysninger. Derfor blir noe av det som er skrevet regelrett feil. Men om man leser boka som om man lever i 1978 og ikke henger seg opp i detaljer etc., da er det tidvis god underholdning.

Kapittel 1 åpner med en beskrivelse av og tanker rundt konserten på Roosevelt Stadium i Jersey, NJ 10 juli 1976. Forfatteren tar deg med i fra konsertens start og helt til slutten hvor han beskriver konserten, stemingen og reaksjonene fra publikum.

Deretter fortsetter Duncan med historikk om bandet og noe informasjon om medlemmene. Han starter med Ace, fortsetter med Peter for så å avslutt med Paul og Gene. Dette er jo litt rart kanskje da man i ettertid vet hvem som var stammen i bandet. Denne informasjonen utleveres som en historie hvor Duncan fletter inn kommentarer fra intervjuer han har gjort med medlemmene. Hver del ender med en analyse av hvert enkelt medlems signatur og hva man kan lese ut av den.

Robert Duncan deler også sine tanker og betraktninger om albumene fra «KISS» til og med «Love Gun», ikke bare helhetlig, men også sang for sang. Han beskriver hvordan sangen er bygget opp, fungerer og om de er bra eller ikke.

Den mest underholdende delen ved denne boka er kapitelet som heter «Tomorrow Never Knows» hvor spådommer om fremtiden presenteres. Gene kommer til å spille i filmer, Peters bok vil bli utgitt først etc. Det siste er jo snedig siden Peter faktisk begynte arbeidet med sin biografi allerede i 1986, men det kom ikke på markedet før i 2012.

Som samleobjekt er boka verdt å ha, siden det er den første KISS-boka som ble utgitt. Bøkene er å finne rundt omkring, men ofte i dårlig fatning; slitte og med løse sider. Prismessig varierer de fra under hundrelappen til noen hundre kroner avhengig av kvalitet. Reutgivelsen fra 1980 er ofte noe billigere og i bedre kvalitet. Den japanske utgaven er ikke like enkel å få tak i, men det er absolutt verdt et forsøk å prøve å finne den. Den er også noe dyrere og hadde originalt OBI.

About Robert