KISS: «Headliners – The Greatest Rock Show on Earth» – John Swenson

«The Greatest Rock Show on Earth»

8ffccc05-675f-4220-8b35-d1d06dab4fa0_zps10969428

“The Greatest Rock Show on Earth” er ei bok skrevet av John Swenson og som ble publisert mot slutten av 70-tallet. Det er også en av de første bøkene om KISS. Boka er i svart/hvitt, foruten omslaget og plakaten (kun i førsteutgaven), og består av 185 sider.

Så vidt meg bekjent er det fem forskjellige utgaver av denne boka, og alle er paperbacks. Utgavene jeg er bekjent med er fra USA, Canada, U.K., Australia og Russland, og tre av omslagene er forskjellige.

Førsteutgaven ble gitt ut i USA/Canada  av «Ace Books» i 1978. Denne av boka hadde en plakat, med et bilde fra «The Paul Lynde Halloween Show» i 1976, plassert helt fremst i boka.

Bilde: Førsteutgave med poster. Andreutgaven så lik ut, men manglet poster og var en smule mindre.

1978 The Greates Rock Show on Earth 31978 The Greates Rock Show on Earth 41978 The Greatest Rock Show on Earth 1st (5)

Tredjeutgaven ble utgitt i UK i 1979 med et annet omslag og den hadde 196 sider. Layouten er annerledes, men de samme bildene er brukt. Bildet av Paul er også speilvendt, noe som den nyeste russiske utgaven hadde rettet på. Denne tredje reprinten ble også utgitt i Australia i 1980 med samme cover og innhold. Denne versjonen reklamerer med over 70 sensasjonelle bilder.

1979 The Greatest Rock Show on Earth by John Swenson UK 11979 The Greatest Rock Show on Earth by John Swenson UK 21979 The Greatest Rock Show on Earth by John Swenson 2nd (3)

Fjerdeutgaven er russisk og kom i 1998 på «Hamlyn Paperbacks» og ble solgt (?) via den russiske Revenge fansiden. Denne versjonen hadde kun 68 sider, antagelig da uten bildene. (Info: kissman.ch) På denne utgaven har de forandret på layouten og brukt et annet bilde enn de foregående utgivelsene. Tipper kopimaskina har gått på høygir.

1978 The Greatest Rock Show on Earth 3rd

Den femte reprinten er også russisk og kom i 1999. Den ser helt lik ut som andreutgaven, men har 159 sider og som man kan se av det øverste bildet, er den noe mindre.

1979 The Greatest Rock Show on Earth by John Swenson Russian Reissue 1999 11979 The Greatest Rock Show on Earth by John Swenson Russian Reissue 1999 21979 The Greatest Rock Show on Earth by John Swenson Russian Reissue 1999 3

Denne boka ble jo først utgitt i ei tid da KISS fortsatt hadde en del av mystikken rundt seg, og de var på topp salgsmessig. Den kom også etter Robert Duncan sin «KISS», og dekker derfor en noe lenger periode av bandets historie. Mot slutten av boka nevnes bl.a. solo-albumene og en kommende turné.

John Swenson har en litt annen vinkling på boka si i forhold til Robert Duncan. Mens Duncan kjørte en noe mer mystisk måte å skrive på og varierte mellom fiksjon og fakta i sin, holder Swenson seg mer til kalde fakta, eller det man på det tidspunktet trodde var fakta, samt en kronologisk tilnærming.

Det hele åpner med en beskrivelse av en KISS-konsert. Beskrivelsen er en miks av elementer hentet fra flere forskjellige turnéer. Om dette er med overlegg eller ei, vites ikke, men det nevnes f.eks. treet og Genes slott fra «The Spirit of ‘76» turnéen, Christine Sixteen nevnes, samt at Gene har sin bass-solo i Shout it out Loud. De fleste med litt over gjennomsnittet interesse for KISS vet at det aldri har skjedd.

Boka fortsetter med en presentasjon av medlemmene. Dette er ikke noe særlig spennende eller interessant, men tidvis er det morsomme opplysninger om oppvekst, tidligere band etc. Det er bl.a. noen «Vital Statistics»: Hvor Ace har gått på gymnas: «En eller annen skole». Genes hobbyer: Flammeblåsing. Pauls favorittmat: Suppe, og godterier under turnéen. Resten av boka fortsetter med en kronologisk historie om bandet frem til ca. 1978-1979. Til slutt i boka er det diskografi og en del som omhandler utmerkelser.

Det er mange stilige bilder i boka, og enkelte er ikke publisert andre steder enn her. Dog er alle bildene i svart/hvitt. Bildeutvalget spenner seg i hovedsak fra 1975 til 1977, hvor mange er fra mars 1975, rett før konserten på The Beacon Theatre, samt en del fra «Spirit of ‘76/Rock and Roll Over»- turnéene. Det er kanskje en smule rart at det ikke er noen fra «Can-Am»- turnéen siden boka er publisert i 1978.

Denne boka er jo re-utgitt i flere utgaver og er derfor noe for samlere. Tilgjengelighet og pris varierer også voldsomt, men en pen førsteutgave med poster intakt er det ikke ofte man ser i god stand. Ofte er disse bøkene meget slitte og fillete. Det gjelder de fleste utgivelsene. De to russiske er definitivt de som er vanskeligst å få tak i, men om man leter og er heldig kan man finne de til en OK pris.

Lagre

About Robert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *