KISS – Brüssel, Belgia 21. september 1980

KISS – Vorst National, Brussels, Belgium 21. september 1980

1980 Brussel

Fotograf: Ukjent.

Sist KISS spilte i Belgia var under Europa-delen av Destroyer-turnéen i 1976, og den konserten var også den siste på turnéen. Da var det også Peter Criss som spilte trommer, mens denne høstkvelden i 1980 var det Eric Carr som trakterte trommene. Han kom inn som en frist pust og erstattet en rimelig utafor Peter som slet kraftig under forrige turné. Dette var jo også som kjent Aces siste turné med KISS. Et ungt fremadstormende band som bærer navnet Iron Maiden var support. For en kveld det må ha vært!

Tilskuerantallet i 1976 var i følge KISS Alive Forever(Dere som ikke har den LØP OG KJØP!!) på omtrent 600 personer, under halvparten av kapasiteten på Ontmoetingscentrum i Harelbeke. Så det var ikke rare greiene. I 1980 derimot var kapasiteten i Vorst National på 9000 personer, men ingen kilder lister hvor mange som var tilstede. Man kan jo gjøre noen antagelser siden KISS var populære i Europa i 1980, og tippe at det var rimelig utsolgt. Snittet var på drøye 15000 per show i følge KAF.

Opptaket jeg har hørt på er et publikumsopptak, sånn midt-på-treet-kvalitetsmessig. Alle instrumentene høres relativt godt, selv om høres ut som om den er tatt opp i en pappeske med bomull rundt.

Z SEPT 21 1980 (1)

Fotograf: Ukjent.

Etter den velkjente intro’n dundrer Detroit Rock City løs. Dette er en låt som fikk en ny vår med Eric Carr. Han gjør en del andre og mer kompliserte ting en vår venn Peter. Paul hadde også en effekt på vokalen i enkelte partien på denne sangen under turnéen. Dette sitter bra.

Cold Gin starter umiddelbart etter Detroit Rock City og har også et utrolig herlig driv. Lukker man øynene kan man se for seg Ace som trakterer vokalen, noe han gjør særdeles bra. Dette er og blir en live-klassiker, og jeg synes det er tøft at Ace sang første vers. Paul og Gene deler vers nummer to og det svinger det også av. Litt ”Cookie-Monster-Gene” blir det også rett før refrengene.

Det er heller ingen pause etter Cold Gin, men bandet starter med Strutter direkte. Dette er en av de låtene jeg aldri blir lei og som alltid fungerer. Det gjør den også denne kvelden. Du verden så lyst Gene korer. Han er nødt til å ha ballene i klem.

”Whoooo, whooo, whooooohooo! How you’re doin’ Brussels?” Paul fyrer opp publikum en smule før Calling dr. Love. Publikum er absolutt med på notene, og det er vill jubel. Kul låt fra ei fantastisk skive. Jeg elsker solo’n på denne låta og Ace spiller den perfekt. Låta sitter som støpt.

Det blir varmt denne kvelden i følge Mr. Stanley… Det ser ut til at brannvesenet må tilkalles denne kvelden også! Firehouse ruller av gårde i et relativt raskt tempo. Herlig låt! Det buldrer godt i bassen til Gene. Solo’n sitter også som et skudd. Ace måtte virkelig være i form denne kvelden. Herlig feedback introduserer sirenene og refrenget før Genes ildblåsing.

Neste låt er første ut fra den siste skiva, Unmasked. Talk to Me gir Ace muligheten til å skinne litt ekstra. Kul låt, uten at den er blant mine favoritter. Under koringen hører man godt Erics lyse falsettkoring. Låta fungerer bra i live-setting, og jeg digger at Ace får sin del av låtene. Denne kvelden fikk han jo hele tre låter! ”I wanna talk to YOU, and YOU, and YOU!” avslutter Ace låta med.

Z SEPT 21 1980 (2)

Fotograf: Ukjent.

Is that You? er andre og siste låt ut i fra Unmasked. Det er egentlig veldig synd at de ikke spilte flere fra Unmasked, for der er det mye snacks. Jeg har alltid digga denne låta og synes den fungerer utmerket live. Man hører også på denne låta Erics koring veldig godt. Han hadde definitivt en særegen og en meget spesiell stemme.

Nok en gang får Ace muligheten til å skinne i spotlight’n med 2000 Man. Det er sikkert å banne i kirka, men jeg har aldri likt denne låta spesielt godt. Den er rett og slett dørgende kjedelig og monoton. Låta fungerer uansett svært godt, og Ace både synger bra og spiller bra.

2000 Man går direkte over i Ace sin gitarsolo. Det er klassisk Ace med licks her og der, ”spaca” lyder, rykende gitar og det som hører til. Det er ikke det mest interessant å sitte og høre på, men noe man helst bør se.

Z SEPT 21 1980 (6)

Fotograf: Ukjent.

Paul forteller en kort historie om en veldig vakker jente han møtte på gata da han var ute og ruslet. Han så på henne med attrå og han prøvde å motstå henne, men han var dømt til å elske henne! I Was Made for Lovin’ You var vel en stor hit i Europa så den hører med i settet. Merkelig nok blir jeg ikke skikkelig lei denne sangen, og liker at den er i settet. Det er litt trøbbel med lyden under åpningen av første vers og ordene til Paul blir noe borte i munnen hans. Heldigvis varer det ikke lenge. Det er i alle fall ingenting å si på den vokale prestasjonen.

New York Groove er neste låt ut. Publikumsfavoritt, men aldri hatt spesielt sansen for låta. Jeg skjønner ikke hvorfor disse cover-låtene på død og liv skal spilles. Gjesp.

Paul skryter litt av Brüssel og sier at KISS kommer tilbake innen året er over(!). Så drar han i gang Love Gun, som ALDRI blir feil live. Solopartiet er helmaks og flott, samtidig som Paul skriker av full hals! Vel blåst!

”We want KISS!” er det en gjeng som roper noen ganger før de brått slutter… Nå er det tid for demonen til å buldre og spytte blod. På et audio-opptak gir jo ikke dette noen særlig effekt, men jeg ser for meg en blodig Gene rekke tunge til publikum mens slim og gørr renner. Under denne turnéen fløy jo Gene også opp til lysriggen, noe han også har gjort de senere år. Tøft, det da!

Etter Genes solo SKAL God of Thunder komme etter min mening. Det gjør den selvfølgelig også. Det er selveste signaturlåta. Klassiker!! Jeg elsker hvordan trommene starter låta mens Gene banker på e-strengen. Brutalt og skummelt! Den smått demoniske solo’n til Ace avsluttes med en trommesolo, som jeg ikke akter å kommentere, før siste halvdel av God of Thunder fullføres med brask og bram.

Z SEPT 21 1980 (5)

”We just wanna Rock and Roll all Nite and party every day!” Jeg synes denne hører med. Litt smårusk underveis, men dette er ei låt som alltid fungerer og skaper stemning. Mot slutten er det den obligatoriske gitarknusingen før låta ender i mer ”We want KISS!” fra publikum. Det er et skikkelig brus blant publikum mens de venter på de tre siste låtene. Man kan også høre noen som står og snakker ganske nærme han/hun som har tatt opp.

Paul kan fortelle at bandet har kost seg og at kveldens tredje siste låt ut er Shout it Out Loud. Partylåt!

Fantastisk feedback under intro’n til King of the Night Time World. Magisk versjon som virkelig sparker RÆV! Denne låta gjør seg godt som en av de siste for det er bra trøkk i den. Knall.

Paul får æren av å avslutte ballet med solo spot’n sin. Han starter med å ”plystre” litt med gitaren før det blir en hammer-on/pull-off sekvens hvor publikum inkluderes. Soloene til Paul er nå det de alltid har vært, middels interessant. Det går relativt fort over i kveldens avslutningsnummer, Black Diamond. Dette er nok min definitive avslutningslåt. KONGE! Dessverre er over halve låten kuttet, og den fader brått ut under første refreng.

Z SEPT 21 1980 (7)

Kul konsert, egentlig. Kanskje ikke den aller beste lyden, men den gir i allefall et inntrykk av hvordan det var å være i Brüssel i 1980. Jeg er generelt glad i konserter i fra denne turnéen. Det svingte godt for å si det sånn. Denne kan absolutt anbefales!

 

Classic KISS Bootlegs Karakter

Lagre

About Robert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *